11.12.2018

Лист-звернення до Президента України Петра Порошенка

Щодо ефекту від прийнятих змін до ЗУ «Про виноград та виноградне вино» Шановний Петро Олексійовичу!

Від імені Української корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром», до складу якої входять провідні виробники виноградно-виноробної продукції України, звертаємось до Вас з наступним.

В виноградно-виноробній галузі склалася ситуація, яка загрожує подальшому функціонуванню та розвитку галузі у європейському векторі. 23.11.2018 року Верховною Радою України був прийнятий Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» № 9260 від 05.11.2018р. Відповідно до Проекту вносяться зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» та «Про виноград та виноградне вино» в частині використання сировини для виготовлення вин і коньяків України. А саме, дозволяється застосовувати матеріали та речовини українського та/або неукраїнського походження без будь-яких обмежень щодо часток їх використання у виробництві.

Зазначені зміни були внесені до тексту документу народним депутатом України Юриком Т.З. без обговорення у Верховній Раді України, що грубо порушує Регламент Верховної Ради України. Прийнято цей проект Закону було разом із другими проектами Законів під приводом необхідності негайного прийняття дійсно важливого проекту Закону України «Про державний бюджет України на 2019 рік». На нашу думку такі дії народного депутата Юрика Т. З. мають ознаки корупційних дій а також таких, що шкодять інтересам держави, оскільки направлені на руйнування вітчизняних галузей виноградарства та виноробства в інтересах збагачення третіх осіб.

Вказані зміни скасовують обов’язкову норму «Основних Правил виробництва і зберігання коньяків України» щодо виготовлення марочних коньяків України виключно з вітчизняних коньячних спиртів, що впродовж тривалого часу забезпечувало розвиток виноградників та відмінну якість продукції.

Це цілком нівелює створення автентичного українського продукту, адже у Регламенті Ради (ЄС) №491/2009 говориться, що для виробництва товарів, в назві яких є «географічне зазначення», не менше 85% винограду повинні походити виключно з цієї географічної зони. В Митному Кодексі України в статті 38 йдеться про те, що товарами, повністю виробленими у даній країні, є продукція рослинного походження, яка вирощена або зібрана в цій країні. В той же час, продукт України, виготовлений на 100% з імпортної сировини, вводитиме в оману його споживачів. Відтак на сьогодні гостро стоїть питання введення обов`язкового використання вітчизняної сировини при виготовленні вин та коньяків України, аби створювати національний продукт. Тож новоприйняті зміни йдуть різко врозріз з заявленою гармонізацією законодавства України відповідно до законодавства ЄС, а також в розріз з національними інтересами щодо майбутнього української виноградно-виноробної галузі та порушують взяті Україною на себе зобов’язання відповідно до Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Також вони ставлять під загрозу здійснення місії Європейського Проекту «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні». В той час, коли відбуваються наради представників Проекту спільно з виробниками коньячної продукції задля пошуку нової назви для коньяку України з метою виконання взятих Україною міжнародних зобов'язань щодо ребрендингу географічних найменувань після закінчення Перехідного періоду, приймаються рішення, які зводять нанівець запровадження системи європейських географічних зазначень.

Крім того, відсутність обов’язкової вимоги використовувати при виробництві виноградно-виноробної продукції сировину вітчизняного походження може поставити крапку в історії виноградно-виноробної галузі України. Це не стимулюватиме українських виробників розвивати сировинну базу, як наслідок – зменшиться кількість робочих місць у галузі і відрахування до бюджету. За таких умов може істотно погіршитися якісь української продукції, адже деякі невідповідальні виробники зможуть використовувати найдешевшу іноземну сировину сумнівної якості. Водночас створення національного продукту з української сировини, яким можна пишатися та який є конкурентоздатним на міжнародних ринках – це важлива задача не тільки для розвитку галузі, але і для іміджу країни в цілому.

З огляду на це, звертаємось до Вас, шановний Петро Олексійовичу, з проханням підтримати виробників і надати відповідні розпорядження центральним органам виконавчої влади для упорядкування законодавства задля збереження української виноградно-виноробної галузі.

З повагою,

Генеральний директор Володимир Кучеренко

2019
СЕНТЯБРЬ
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Укажите диапазон