27.10.2016

Мінагрополітики впроваджує механізми захисту українського виноградарства

При виробництві українських ординарних коньяків частка вітчизняного коньячного спирту повинна становити не менше 15%. Квотування мінімального вмісту коньячних спиртів українського виробництва стимулюватиме розвиток виноградарства та сприятиме зміцненню бренду "Коньяк України". Про це 26 жовтня 2016 року домовилися представники робочої групи з опрацювання Основних правил виробництва коньяків України. Згідно з рішенням робочої групи така частка вмісту вітчизняної сировини в коньяках України повинна бути введена з 2017 року. Далі щороку планується збільшення відсотків українського коньячного спирту.

«Наш пріоритет - розвиток виноградарства, оскільки ця галузь з високим вмістом ручної праці сприятиме створенню робочих місць, в першу чергу в економічно-депресивних регіонах», - відзначив перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк.

«Ми передбачаємо поступове, консервативне реформування вимог до складу українських коньяків, щоб, з одного боку не дестабілізувати бізнес виробників, і з іншого - закласти основи для розвитку виноградарства»- підкреслив Максим Мартинюк, додавши, що паралельно будуть передбачені захисні механізми для не допущення дискримінації гравців ринку з боку компаній, які уже мають власні потужності з викурювання спиртів.

На сьогодні в Україні існує дефіцит власних виноматеріалів, зокрема для виробництва коньячних спиртів не вистачає декілька мільйонів дал. Втім генеральний директор корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко повідомив, що існуючу проблему дефіциту вітчизняних коньячних спиртів буде вирішено. «Під час наради ПрАТ «Одеський коньячний завод», ОП «Ужгородський коньячний завод» і ПАТ «ДМК «Таврія» гарантували іншим учасникам ринку забезпечити продаж вітчизняних коньячних спиртів. Крім того, згідно з Регламентами Ради ЄС, якщо в назві є географічне зазначення, то не менше 85% винограду, що використовується для його виробництва, повинні походити виключно з цієї географічної зони. Тому такий крок дасть можливість зберегти за українськими виробниками географічні зазначення після закінчення перехідного періоду для відмови від європейських назв», - зазначив він.

Міністр агарної політики та продовольства України Тарас Кутовий прокоментував рішення робочої групи: «Таким чином, ми підтримуємо національного товаровиробника. Від цього виграють у першу чергу ті господарники, які мають свої виноградники. Український виробник повинен відчувати себе захищеним вдома. Наше завдання – створити всі умови для його комфортної роботи, його ж завдання – створювати якісний продукт із доданою вартістю, який не соромно буде продавати вдома і просувати на закордонні ринки».

2017
СЕРПЕНЬ
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Вкажіть діапазон